När en kund vill beställa en brandvägg till ett nytt kontor är det viktigt att ställa rätt frågor för att förstå deras specifika behov och krav. Här är några typer av frågor du kan överväga att ställa:

Enklare frågor:

1. Kontorets behov:

- Vad är syftet med brandväggen? Vill ni skydda ert nätverk från oönskad åtkomst, skadlig programvara eller andra hot?

- Hur många användare kommer att ansluta till nätverket? Detta kommer att påverka brandväggens kapacitet.

- Vilken typ av data och information kommer att cirkulera genom nätverket? Vilka typer av känslig information hanterar ni?

2. Nätverksarkitektur:

- Hur är ert nätverk strukturerat? Kan ni ge en översikt över ert nätverksdiagram?

- Vilka olika nätverkssegment eller zoner måste brandväggen skydda?

- Vilken typ av internetuppkoppling har ni (t.ex. fiber, DSL, 4G/5G) och vilken hastighet?

3. Säkerhetskrav:

- Vilka specifika säkerhetskrav har ni? T.ex. behöver ni stöd för VPN-tunnlar, brandväggsregler, intrusion detection/prevention, eller andra funktioner?

- Finns det några branschspecifika föreskrifter eller standarder (t.ex. GDPR, HIPAA) som ni måste följa?

4. Skalbarhet och prestanda:

- Förväntar ni er att kontoret kommer att växa i framtiden? Behöver brandväggen vara skalbar?

- Vilka prestandakrav har ni? Vilken brandväggstakt klarar ni av?

5. Budget och tidslinje:

- Har ni en budget för brandväggen? Vad är er tidsplan för att få den installerad och konfigurerad?

6. Tillverkar- och modellval:

- Har ni några specifika preferenser när det gäller brandväggsleverantörer eller modeller?

- Behöver ni hjälp med att välja den lämpligaste brandväggen för era behov?

7. Hantering och support:

- Vem kommer att hantera och underhålla brandväggen? Behöver ni utbildning för er personal?

- Vilken typ av support eller serviceavtal vill ni ha med leverantören?

8. Anslutna enheter och användare:

- Vilka enheter kommer att ansluta till nätverket? Datorer, servrar, smartphones, IoT-enheter?

- Hur många användare kommer att ha behov av nätverksåtkomst?

Mer granulära frågor:

Nätverkstopologi:

1. Kan du beskriva den fysiska layouten av ditt kontorsnätverk? Var befinner sig servrar, arbetsstationer, trådlösa accesspunkter och andra nätverksenheter?

Trafikmönster:

2. Kan du ge exempel på de vanligaste typerna av nätverkstrafik i ert kontor? (t.ex. webbtrafik, e-post, röstkommunikation)

3. Finns det några speciella applikationer eller tjänster som genererar mycket trafik, t.ex. videosamtal eller stora filöverföringar?

Säkerhetspolicy:

4. Har ni en befintlig säkerhetspolicy som ni vill att brandväggen ska följa? Vilka regler eller krav finns det?

5. Vilka specifika hotbilder har ni identifierat, och vilka hot vill ni skydda er mot?

Användarautentisering och åtkomstkontroll:

6. Behöver ni användarautentisering, till exempel användarnamn och lösenord, för att få åtkomst till nätverket?

7. Önskar ni olika nivåer av åtkomstkontroll för olika användargrupper eller enheter?

Redundans och tillgänglighet:

8. Är hög tillgänglighet viktigt för er? Önskar ni en redundant brandvägglösning för att minimera avbrott?

Rapportering och loggning:

9. Vill ni ha möjlighet att övervaka och generera rapporter om nätverkstrafik och säkerhetsincidenter?

10. Hur länge vill ni behålla loggar och händelsedata?

Uppdateringar och underhåll:

11. Hur vill ni att brandväggen ska hantera mjukvaruuppdateringar och säkerhetspatchar?

12. Behöver ni hjälp med konfiguration, övervakning och underhåll av brandväggen?

Molntjänster och fjärranslutna användare:

13. Kommer ni att använda molntjänster? Behöver ni säker anslutning till dessa tjänster?

14. Har ni fjärrarbetande användare eller externa platser som behöver ansluta till kontoret via brandväggen?

Lokala krav och regler:

15. Finns det några lokala lagar eller regleringar som påverkar hur ni konfigurerar och använder brandväggen?